Error showing flash-object.
HOME  » CLUBINFO  » Historiek  » 1950 - 1960

Beknopte historiek

BBC Scheldejeugd Temse

1950-2006

Onder impuls van de Dhr Victor Noël. en Dhr Jos Van Hemelen werd op 21 juni 1950

overgegaan tot de oprichting van de eerste basketballclub van Temse, Scheldejeugd genaamd.

Deze beide heren (ze waren van waalse afkomst) hadden toen in hun gemeente (Esneux) kennis gemaakt met de nieuwste en veelbelovende sporttak, het “basketball”.

Ze wilden graag de Temsese sportieve inwoners laten proeven van deze, toen nog jonge, sporttak en al vlug vonden ze in de familie De Pauw Egon – De Cauwer Elisa de ijverige medewerkers welke nodig waren om de basketballploeg te laten functioneren.

Bij de oprichtingsvergadering werden volgende bestuursfunctie’s vastgelegd;

Voorzitter; Goossens Florent, Ondervoorzitter; De Bruyn Eduard, Schrijver; De Bondt Francois, Schatbewaarder; Servotte Gabriël, Hulpschatbewaarder; Lijssens Jan, Oefenmeester; Noël Victor, Leden; Breynaert Karel, De Maere Willy, Mijs Jozef.

Bij de spelers van het eerste uur vinden we onder andere Egon De Pauw, die later zelf jarenlang voorzitter zou worden van onze club.

In 1950 werd gestart met een herenploeg in de 3 provinciale reeks van de K.B.B.B. afdeling Oost-Vlaanderen, het eerste seizoen werd meteen afgesloten met een schitterende 3de plaats in de algemene rangschikking.

Het onverwachte succes van dit aanvangsjaar had tot gevolg dat er reeds vanaf het 2de seizoen ook een damesploeg onder leiding van Elisa De Cauwer en haar zussen Gerardine en Madeleine van start ging in de competitie (2de provinciale).

De damesafdeling kende een grote bloei maar bestond slechts 10 jaar.

Tijdens deze tien seizoenen haalden zij wel 3 kampioenentitels binnen, waardoor zij het tot in de 2de nationale reeks brachten. Er waren zelfs topwedstrijden waarvoor maar liefst 700 toeschouwers kwamen opdagen!

Het mocht echter niet zijn, na tien succesvolle seizoenen moesten zij noodgedwongen (te weinig speelsters) allen de basketballschoenen aan de haak hangen.

In 1971 werd opnieuw onder impuls van Elisa De Cauwer (toen 35-jarige moeder van 3 kinderen) nog eventjes geprobeerd om nieuw leven in de damesploeg te blazen, doch ook ditmaal begonnen sommige meisjes te verkeren, huwden ze, en zegden het basket vaarwel.

banner